fbpx

#brusselsattack

Η επομένη της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης, βρίσκει το Βέλγιο στο κατόπι των υπόπτων αυτουργών και όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, με κέντρο τις Βρυξέλλες να προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ και να σχεδιάσει τα μελλοντικά της βήματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι λεπτομέρειες για την ταυτότητα των δραστών και των υπόπτων που για την ώρα διαφεύγουν της σύλληψης αλλά και οι πληροφορίες για τους νεκρούς και τους τραυματίες προστίθενται λεπτό προς λεπτό. Τα βασικά γεγονόταν της χθεσινής ημέρας τα συγκεντρώσαμε από χθες το βράδυ εδώ [Factnews.gr].

Τί ξέρουμε:

Οι Δράστες.

Καμικάζι αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο και το ΜΕΤΡΟ ήταν δυο αδέλφια, Βέλγοι υπήκοοι. Πρόκειται για τους αδελφούς Χαλίντ (επίθεση στο αεροδρόμιο) και Ιμπραήμ (επίθεση στο Μετρό) ελ Μπακράουι. Οι αδελφοί ελ Μπακράουι ήταν γνώριμοι της βελγικής αστυνομίας αλλά όχι με πράξεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Στη φωτογραφία απο την κάμερα του αεροδρομίου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες έχει αναγνωριστεί ο Χαλίντ αλ Μπακράουι. Ο άντρας με τα λευκά ρούχα και το καπελο καταζητείται και είναι ο Νατζιμ Λααχράουι ο οποίος συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του δεύτερου βομβιστή αυτοκτονίας.

Τα θύματα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 31 νεκρούς και (20 στο Μετρό και 11 στο αεροδρόμιο) και οι τραυματίες στους 261.

Το αερόδρομιο Ζαβεντέμ θα παραμείνει και αύριο κλειστό.

  • Ο Άρης Δημοκίδης [Lifo.gr] συγκέντρωσε τα δέκα σκίτσα για την τραγωδία στις Βρυξέλλες που μοιράστηκαν περισσότερο, ενώ βρήκα πολύ συγκινητικό το βίντεο που τουίταρε το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven με τις καμπάνες της βιβλιοθήκης του να χτυπούν στη μελωδία του Imagine του Τζων Λένον.
  • Διαρκή κάλυψη των γεγονότων στις Βρυξέλλες μπορείτε να παρακολουθείτε από το Naftemporiki.gr, το Protagon και τη Lifo.gr.

Προσφυγικό: Βράζουν οι καταυλισμοί * “Χάθηκαν” 3.122 άτομα.

Στην Ειδομένη η κατάσταση παραμένει οριακή αν και πιο ήρεμη μετά τις χθεσινές διαμαρτυρίες των εγκλωβισμένων εκεί που οδήγησαν στην αυτοπυρπόληση δυο ατόμων (είναι πολύ καλά στην υγεία τους) αλλα και την αποχώρηση των ΜΚΟ από το πεδίο. Βέβαια, οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται. Σήμερα το μεσημέρι, πρόσφυγες, έκλεισαν την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν πολύ κοντά στο Τελωνείο Ευζώνων. [naftemporiki.gr] Η Αντιπολίτευση, επισημαίνει ότι το Κράτος οφείλει να υπάρχει και να λειτουργεί παντού και η Αστυνομία να είναι παρούσα. Χωρίς όμως χρήση βίας.

Σήμερα, κάποιες ΜΚΟ, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η “Πράξις” και ο Ερυθρός Σταυρός, επέστρεψαν στον καταυλισμό από τον οποίο είχαν αποχωρήσει χθες μαζί με τις υπόλοιπες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν εκει ενώ σύγχιση επικρατεί για το ποιος τελικά θα ετοιμάζει και θα διανέμει το συσσίτιο. Τόσο ο Υπουργός κ.Νίκος Τόσκας όσο και ο διευθυντής επικοινωνίας του κυβερνητικού συντονιστικού κ.Γ.Κυρίτσης, δήλωσαν στον ΣΚΑΙ ότι το συσσίτιο θα το αναλάβει ο Στρατός. [skai.gr] Ο αρμόδιος υπουργός κ. Π.Καμμένος ωστόσο, δήλωσε το πρωί στον ΑΝΤ1 ότι” ο Στρατός δεν είναι catering”. Στην ίδια μάλιστα εκπομπή ο κ.Καμμένος δήλωσε ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ.Γιάννη Μουζάλα χωρίς να διευκρινίζει ποιος του τη ζήτησε. [Antenna News]

Το πρωί, επισκέφθηκε την Ειδομένη ο Υπουργός Υγείας κ.Ανδρέας Ξανθός ο οποίος δήλωσε πως “Η Ειδομένη είναι ο ορισμός της ανθρωπιστική κρίσης”.

Μέσα σε όλα εξαφανίστηκαν 3.122 άτομα. Αναφέρομαι στην καθημερινή καταγραφή των προσφύγων/μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το συντονιστικό της κυβέρνησης. Τα νούμερα από χθες μέχρι σήμερα παρουσιάζουν διαφορά. “Το Ποτάμι” εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα στην οποία απάντησε ο κ.Γ.Κυρίτσης, αρκετά εριστικά. Όλα αυτά μαζί με την σύγχιση αρμοδιοτήτων για ζωτικά θέματα όπως η σίτιση στους καταυλισμούς δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεπεράσει το στάδιο του αιφνιδιασμού και της έλλειψης ουσιαστικής οργάνωσης. [Naftemporiki.gr]

Κούρεμα Καταθέσεων * Πρωταθλητές στους φόρους.

Η είδηση είναι χθεσινή αλλά την καταγράφω γιατί πνίγηκε στον καταιγισμό των ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, είναι σημαντική και σκοπεύουμε να την παρακολουθήσουμε πολύ στενά. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε ημερομηνία που θα κλείσει η αξιολόγηση. 22 Απριλίου 2016. Save the date.

“Δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων”, δήλωσε το πρωί στη Βουλή ο αναπλ.υπουργός Οικονομικών κ.Τρύφωνας Αλεξιάδης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά σχετικά δημοσιεύματα τα οποία χαρακτήρισε και επικίνδυνα. Από την πλευρά μας, δεν θέλουμε να θυμίσουμε τί συνέβη κάθε φορά που η κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε ότι κάτι *δεν* θα συμβεί ή μας έδινε μια ημερομηνία συμφωνίας. Ας είμαστε θετικοί, όσο μπορούμε βέβαια. Στο ζήτημα της φορολόγησης των αυτοκινήτων η κυβέρνηση απαντά με τη σύσταση “αρμόδιας επιτροπής” που θα επιλύσει μάλιστα το θέμα εντός του 2016. Άλλωστε είμαστε στον τρίτο μήνα του 2016, έχουμε άλλους εννιά… [Liberal.gr]

Πάντως το TAXIS και με αυτό και η υποβολή φορολογικών δηλώσεων ξεκινάει τις επόμενες ημέρες (όταν θα επιλυθεί κι ένα θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις των προσώπων που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης) και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο. Η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί οι δόσεις να είναι αρκετές χωρίς να δίνει διευκρίνιση για τον αριθμό τους. Και εδώ ασάφεια και αβεβαιότητα.

Με τη συμφωνία να εκκρεμεί και όλα τα ζητήματα της οικονομίας προβληματικά ένα είναι το σίγουρο: είμαστε πρωταθλητές στη φορολόγηση και στις κρατήσεις διεθνώς. Τα στοιχεία είναι της KPMG και τα διαβασα το πρωί στη “Nαυτεμπορική”. Πλήθος φόρων πνίγουν το επιχειρείν με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις να αδυνατούν να είναι ανταγωνιστικές. Κάποιοι θα πουν “Δεν είμαι επιχειρηματίας!”. Και γιαυτούς που θα το πουν έχω κάτι: στην έμμεση φορολογία, δηλαδή στον ΦΠΑ που πληρώνουμε όλοι η Ελλάδα ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο. Καθώς το 23% είναι απο τους υψηλοτερους φορολογικούς δείκτες διεθνώς.