«Αυτό το κοριτσάκι ήμουν εγώ»

Έτσι τιτλοφορείται η εικόνα που δημιούργησαν οι illustrators Gordon Jone και Bria Geller το 2020 και έγινε viral

Απεικονίζει την Αμερικανίδα Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να περπατάει αποφασιστικά πάνω στα ψηλοτάκουνα παπούτσια της κοιτώντας το μέλλον. Δίπλα της, στον τοίχο, περπατάει η σκιά ενός κοριτσιού. Είναι η θρυλική ακτιβίστρια του Κινήματος των Πολιτικών Δικαιωμάτων Ruby Bridges. Το 1960 ήταν το πρώτο μαύρο παιδί στη Νέα Ορλεάνη που γράφτηκε σε σχολείο που μέχρι τότε φοιτούσαν αποκλειστικά λευκά παιδάκια. Πήγαινε στο σχολείο συνοδευόμενη από την αστυνομία για να την προστατεύσει από τα εξαγριωμένα πλήθη λευκών γονέων που διαδήλωναν έξω από αυτό.

Πόσα χρόνια έχουν περάσει από το 1960; Μόλις 64.
Σήμερα μια μαύρη γυναίκα ασιατικής καταγωγής, παντρεμένη με λευκό Εβραίο, διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα.

 

«Let’s do it!»

Μετά από έντονες πιέσεις από σχεδόν 40 Δημοκρατικούς- μέλη του Κογκρέσου να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου μετά τη σοκαριστικά κακή επίδοσή του στο προεδρικό ντιμπέιτ τον περασμένο Ιούνιο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι τερματίζει την προεδρική του εκστρατεία για την επανεκλογή του και δήλωσε τη στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις ως υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος.

  • Προσοχή στον τονισμό: είναι Κάμαλα και όχι Καμάλα Χάρις.

 

«Αν και ήταν πρόθεσή μου να επιδιώξω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποχωρήσω και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου», δήλωσε ο Μπάιντεν.

 

Με μια δεύτερη δήλωση, εκδήλωσε την πλήρη υποστήριξή του στη Χάρις.

 «Ήρθε η ώρα να συγκεντρωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε!».

 

Ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος πρόεδρος εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα που δεν επιδιώκει να επανεκλεγεί και είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος και υποψήφιος που αποχώρησε από την κούρσα τόσο αργά στον εκλογικό κύκλο – τέσσερις μόλις μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών και λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, που θα ξεκινήσει στις 19 Αυγούστου, στο Σικάγο.

Ο 81χρονος Μπάιντεν αποχωρεί από την κούρσα λίγες ημέρες αφότου οι Ρεπουμπλικάνοι πρότειναν επίσημα τον Τραμπ για τρίτη φορά.

Με την ολοκλήρωση των προκριματικών, η υποψηφιότητα δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια των ψηφοφόρων, αλλά στους 3.939 αντιπροσώπους που θα είναι ελεύθεροι να υποστηρίξουν έναν άλλο υποψήφιο στο συνέδριο του εθνικού κόμματος των Δημοκρατικών τον επόμενο μήνα, παρά τη στήριξη του Μπάιντεν για την Χάρις ως διάδοχό του.

Η Χάρις ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την ηγεσία του και είπε ότι «πρόθεσή της είναι να κερδίσει και θα κερδίσει» την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών.

 

Οι δημοσκοπήσεις

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις έχει καλύτερη ή ελαφρώς καλύτερη αποδοχή από τον Μπάιντεν σε έναν αγώνα που θα δοθεί έτσι κι αλλιώς σώμα με σώμα εναντίον του Τραμπ.

Επιπλέον, η Χάρις  εμφανίζεται να αποδίδει πολύ καλύτερα από τον Μπάιντεν στην Πενσυλβάνια και τη Βιρτζίνια, δύο κρίσιμες πολιτείες για τους Δημοκρατικούς.

Οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις, στο Δημοκρατικό Κόμμα, αποκαλύπτουν επίσης ότι η Χάρις θα είναι αποτελεσματικότερη στη συσπείρωση των οπαδών και των φίλων του κόμματος.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος συνεχίζει να αναρρώνει από τον Covid-19 στο παραθαλάσσιο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, είπε ότι «θα μιλήσει στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου». Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι σχεδιάζει να εκτίσει το υπόλοιπο της θητείας του, η οποία λήγει το μεσημέρι το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου 2025. (Associated Press, Politico, NPR, Axios)

  • TIMELINE: Το χρονικό της κρίσης που οδήγησε στην παραίτηση Μπάιντεν, στο Axios.

 

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σε αυτή τη φάση

 

Tι πρέπει να γνωρίζετε για την υποψηφιότητά της Χάρις. «Η ανάδειξη της Χάρις ως της κύριας υποψήφιας εβδομάδες πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στις 19 Αυγούστου έδωσε το σήμα για μια ενδελεχή εξέταση από ψηφοφόρους, αντιπροσώπους και μέλη του κόμματος που τώρα πρέπει να αποφασίσουν εάν η αντιπρόεδρος είναι τελικά μια ισχυρότερη αντίπαλος που θα έχει απέναντί του ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ». (Axios).

«Ο Μπάιντεν μόλις παραιτήθηκε από την κούρσα και υποστήριξε την Κάμαλα Χάρις. Τι θα συμβεί τώρα;» (Vox)

 Η Κάμαλα Χάρις σκοράρει καλύτερα έναντι του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις. «Σε μια πιθανή αναμέτρηση ανάμεσα στη Χάρις και τον Τραμπ, η Χάρις και ο Τραμπ ήταν σχεδόν ισόπαλοι με το 42% να την υποστηρίζει και το 43% να υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο. Αυτό έδειξε δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα». (ABC News)
Σημείωση: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναδεικνύεται από σώμα εκλεγμένων Γερουσιαστών οπότε, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων σε πανεθνικό επίπεδο δείχνουν απλώς τάσεις. Θυμίζουμε ότι το 2016 η Χίλαρι Κλίντον ενώ είχε κερδίσει περισσότερες ψήφους, είχε κερδίσει το λεγόμενο popular vote δεν εξελέγη πρόεδρος γιατί ο Τραμπ είχε συγκεντρώσει περισσότερους εκλέκτορες.

Να και μια πλήρης λίστα με όλα τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν. (Politico)

 Πώς οι Δημοκρατικοί θα εκλέξουν το νέο υποψήφιο, βήμα προς βήμα. (Washington Post- εκτός paywall)

Η τραγωδία και η ανθεκτικότητα του Τζο Μπάιντεν: μια αναδρομή σε μια ζωή αφιερωμένη στην πολιτική. «Η πολιτική καριέρα του γηραιότερου Αμερικανού προέδρου ξεκίνησε το 1972 και κορυφώνεται καθώς υποκύπτει στις πιέσεις να παραιτηθεί». (The Guardian)

Αποσύρεται ο Μπάιντεν: Η τελική ανατροπή σε μια εξαιρετική Προεδρία. «Πολλοί και για πολύ καιρό αμφισβητούσαν της ικανότητες του Μπάιντεν. Αποδείχθηκε μεταρρυθμιστής πρόεδρος». (New Republic)

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε τη σωστή επιλογή. «Στην οδυνηρή απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα, ο πρόεδρος έβαλε τη χώρα του πρώτη». (The Atlantic)

 

 

Όλες οι ειδήσεις της τρέχουσας εβδομάδας στο δελτίο που θα σας στείλουμε το πρωί της Κυριακής 28 Ιουλίου.